Of je nou zelf last hebt van stankoverlast van haardhout, of dat je stankoverlast veroorzaakt bij jouw buren, erg prettig is het niet. Om dit probleem aan te kunnen pakken is het belangrijk dat je weet waar het vandaan komt, zodat je er wat aan kunt doen! In deze blog leggen we meer uit over stankoverlast door haardhout en welke stappen je hiertegen kunt ondernemen.

Wat is goed haardhout om te stoken?

Door voor kwalitatief haardhout van Golden Flame te kiezen, is de kans op stank vrijwel nihil, omdat dit zeer goed gedroogd haardhout is. Het scheelt vaak ook als je kiest voor ovengedroogd haardhout, omdat dit schoon verbrand en een lange brandduur heeft.

Stankoverlast door haardhout, waardoor wordt het veroorzaakt?

Heb je ander haardhout of niet goed gedroogd haardhout? Dan wordt 9 van de 10 keer de overlast door rook veroorzaakt. Hoewel het stoken van een houtkachel of vuurkorf erg gezellig kan zijn, kan het ook overlast voor anderen veroorzaken. De oorzaak van rookoverlast door haardhout is vaak verkeerd stoken.

Wat kun je doen als je zelf stank veroorzaakt met jouw houtkachel?

Soms heb je niet eens in de gaten dat je zelf stank veroorzaakt met jouw kachel of open haard. Gelukkig kun je zelf veel doen om de overlast te beperken. Zodra jij je bewust bent van het probleem kun je met de volgende dingen rekening houden:

  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Dit zorgt ervoor dat de rook lang blijft hangen, waardoor het veel overlast voor omstanders kan veroorzaken.
  • Stook alleen gedroogd hout. Hout wat vochtig is, veroorzaakt extra veel rookvorming wat een ongezonde lucht rondom je huis veroorzaakt.
  • Stook nooit geverfd, geïmpregneerd of gebeitst hout. Ook papier en karton, spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren horen niet thuis in de kachel. Het verbranden van papier en karton is zelfs verboden, omdat dit veel rookoverlast veroorzaakt.
  • Laat je schoorsteen jaarlijks schoonvegen. Dit heeft twee voordelen: de rook kan hierdoor makkelijker naar buiten waaien en je hebt hierdoor minder kans op schoorsteenbrand.
  • Zorg voor voldoende luchttoevoer. Hout laten ‘smoren’ zorgt er juist voor dat er meer schadelijke stoffen vrijkomen. Regel daarom een goede luchttoevoer voor een optimale verbranding.
  • Controleer of je goed stookt. Dit doe je door naar de vlammen te kijken. Goed gestookt hout heeft gelijkmatige en gele vlammen. Ook komt er bijna geen rook uit de schoorsteen. Heb je voornamelijk oranje of rode vlammen in de kachel of open haard? Dan stook je helaas niet goed, want dit betekent dat de verbranding niet goed is. Dit kun je oplossen door een raampje of klepje open te zetten voor meer zuurstof bij het hout.

Stankoverlast door de kachel je buren

Ben niet jij de oorzaak van de overlast, maar jouw buurman of buurvrouw? Dan kun je hem of haar hier het beste op aanspreken. Vaak zijn jouw buren zich van geen kwaad bewust en graag bereid om naar een oplossing te zoeken. Door het op een rustige manier bespreekbaar te maken, zonder direct kwaad te worden of te beschuldigingen, geef je jouw buren de kans om het probleem zelf aan te pakken. Lukt dit niet, dan kun je vragen om bemiddeling van de wijkagent of buurtbemiddeling. Werkt ook dit niet, dan kun je een klacht indienen bij de GGD. Een alternatief is een handhavingsverzoek indienen bij de gemeente. Houd er wel rekening dat deze procedure lang kan duren en dat je ook niet per definitie in het gelijk wordt gesteld. Het beste is daarom om er eerst samen uit te komen. 

Stank van de houtkachel in huis

Naast overlast door rook uit de houtkachel of overlast van de houtkachel van de buren kun je ook last hebben van stank van houtkachel in huis. Roetvoerming is vaak de oorzaak van stank binnenshuis. Dit kun je voorkomen door alleen ovengedroogd haardhout te gebruiken, dit vermindert de roetvorming. Het is daarnaast ook aan te raden om je kachel tenminste een keer per jaar grondig schoon te laten maken en je schoorsteen te laten vegen door een specialist. Ruik je een rottende stank uit jouw schoorsteen? Dan kan het zijn dat er bladeren of zelf kleine dieren zoals muizen of vogels in jouw schoorsteen terecht zijn gekomen en er niet meer uit zijn gekomen. Dit kan een enorme stank veroorzaken die je in je hele huis ruikt. Is dit het geval, schakel dan direct een schoorsteenveger in om de oorzaak van het probleem te verwijderen.