Bloemen, planten, bomen en heesters vormen het hart van een tuin. Zij brengen kleur, geur en leven. Een goed aangelegde en doordachte tuin heeft niet alleen een fraaie uitstraling maar vormt ook een natuurlijke leefomgeving voor insecten. De keuze van de beplanting voor een natuurlijke tuin is weer anders dan de beplanting voor een landelijke of een onderhoudsvrije tuin.

De natuurtuin

Een natuurtuin ziet er niet aangelegd uit. Planten en dieren hebben er de vrijheid. In de natuurtuin is een belangrijk aspect het creëren van de juiste leefomstandigheden voor bijen en vlinders. Daarom worden in de natuurtuin vaak oorspronkelijke botanische soorten gebruikt en geplant in vrije combinaties. Hoge planten zoals de guldenroede, hemelsleutel en wederik doen het er goed evenals de laag blijvende campanula en wilde geranium. Goede planten voor het najaar zijn de herfstaster en monnikskap.

De landelijke tuin

De landelijke tuin heeft weer andere kenmerken. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en ouderwetse tegels en een waterpartij is daar belangrijk. In dit type tuin zie je vaak ook verschillende zitjes en een gazon met daaromheen bestrating en planten zoals akelei, lupine, hosta of sierui. Ook klimplanten en heesters zoals de sering doen het er goed. In dit tuintype staat vaak een pergola die begroeid is met klimrozen, blauweregen of druiven.

De onderhoudsvrije tuin

Hou je niet van tuinonderhoud? Dan wordt er gebruik gemaakt van onderhoudsvrije tuinbeplanting. Denk aan bodembedekkers zoals maagdenpalm, vrouwenmantel en kattenkruid of grind of schors als bodembedekker. Margrieten en Lavendel zijn onderhoudsvriendelijke planten en zorgen voor wat kleur in je tuin. Ook siergras vraagt weinig onderhoud en geeft een stijlvol effect. Wil je wat privacy in je tuin? Kies dan voor langzaam groeiende haag, bijvoorbeeld de Taxus.

Tuinaanleg en ontwerp is een vak

Voordat je een tuin aan wilt gaan leggen of een bestaande veranderen is het belangrijk om een beplantingsplan te maken met de leukste planten die in jouw tuinwens onmisbaar zijn en waar ze moeten komen te staan en hoe. Tuinaanleg en ontwerp is een vak. Tuinaanleg door RR Tuin & Design kan je helpen met advies, het ontwerp en de keuze van de juiste beplanting zodat jij in alle seizoenen van de mooiste planten en bloemen en de lekkerste geuren kunt genieten.