Zodra je heftrucks voor je bedrijf gaat onderzoeken, vind je een scala aan verschillende vermogens opties. Vroeger werd de markt gedomineerd door diesel, maar nu zijn LPG/gas en elektrisch aangedreven vorkheftrucks gemakkelijk verkrijgbaar. Dus zijn er voor- en nadelen voor elk? Welke moet je kiezen? Lees verder om erachter te komen wanneer het juiste moment is om een ​​diesel- versus een LPG-/gas vorkheftruck te kiezen en wanneer elektrisch beter zou passen. Heftrucks en nog veel meer kan je huren bij Spapens Machinehandel.

Diesel

Diesel kan geweldig zijn voor het zwaardere werk. De bekendheid van dieseltechnologie betekent dat het gemakkelijker en goedkoper te onderhouden is, maar houd er rekening mee dat dit verandert naarmate elektrificatie het overneemt. Bij het vergelijken van kosten is het ook belangrijk om te onthouden dat de kosteneffectiviteit hoger is dan de initiële aankoopprijs – elektrisch kan op de lange termijn goedkoper zijn.

LPG

Je zou kunnen denken aan LPG als de middenweg. Het is schoner dan diesel, maar niet zo schoon als elektrisch. Net als elektrisch maakt het minder geluid. Ook is LPG in veel gevallen goedkoper in aanschaf dan een nieuwe dieselheftruck.

Nadeel is dat je waarschijnlijk ook hogere onderhoudskosten hebt dan een elektrische vorkheftruck. Hoewel ze het reguliere onderhoud van een elektrische batterij niet nodig hebben, stijgen de kosten met de noodzaak van een jaarlijkse winterservice en antivries.

Soms zie je zeer goede rij-, acceleratie- en hefsnelheden (maar snelheid is natuurlijk niet altijd een voordeel. Veiligheid voorop staat uiteraard van cruciaal belang om je personeel, wagenpark, terrein en andere bedrijfsmiddelen te beschermen).

Elektrisch

Elektrisch heeft veel te bieden. Er moet een evenwicht worden gevonden in het voorbereiden van je activiteiten op een elektrische vloot, plus de initiële kosten. Je krijgt echter een lagere TCO, een betere impact op het milieu en een moderne, hightech vorkheftruck die in de meeste opzichten net zo capabel is als een diesel.

Verdict

De technologie van elektrische vorkheftrucks blijft zich in een snel tempo ontwikkelen, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat er een elektrische heftruck komt met precies de mogelijkheden die je zoekt (als deze nog niet bestaat).

Liever een heftruck huren dan kopen? Opteer er dan voor een heftruck te huren bij Spapens Verhuur!