Besloot je om je tuin, terras of oprit van sierbestrating te voorzien? Dan zijn de mogelijkheden bijna ontelbaar. Hoe kies je de beste sierbestrating  voor je tuin?

Niet overdrijven

Sierbestrating voor je tuin heeft heel wat voordelen, maar overdrijf er niet mee. Naast meerdere voordelen, heeft een sierbestrating in je tuin ook nadelen. Zo laat het water moeilijk en vaak niet door. Daardoor blijft het water staan en zorgt het bij zware regenval voor wateroverlast.

Extra uitstraling

De juiste soort stenen gebruiken op de juiste plaats geeft niet alleen meer waarde aan je tuin, maar ook aan je woning zelf. Bij je uiteindelijke keuze van het soort bestrating zijn de oppervlakte van je tuin en de uitstraling die je eraan wilt geven een van de belangrijkste factoren. En uiteraard speelt ook je persoonlijke voorkeuren mee. Zorg alvast voor de juiste combinatie van de bestrating en de beplanting. Die vormen best één geheel.

Soorten tuinbestrating: betontegels

Betontegels worden veel gebruikt voor sierbestrating in onze tuinen. Betontegels worden vooral gebruikt voor de aanleg van opritten.

Tegels uit natuursteen

Natuurtegels zijn uniek. Geen enkele natuurtegel is hetzelfde. Echte natuurtegels in je tuin tref je nergens anders aan. Ze bestaan uit vele soorten gesteente en worden vooral gebruikt voor de aanleg van terrassen.

Klinkers

Straatklinkers zijn de bekendste soort klinkers, maar die worden in onze tuinen weinig of niet meer gebruikt. De meest gebruikte klinkers voor sierbestrating in onze tuin zijn die met dik formaat, waaltjes of wildverband klinkers.

Getrommelde bestrating

Authentieke klinkers zien we vooral in stadscentra, maar nu ook meer en meer in onze tuinen. Daardoor worden ze zeldzaam en dus duur. Getrommelde bestrating is daarom een goed en vooral goedkoper alternatief. Tijdens het trommelen worden ze over elkaar gewenteld. Zo raken ze hun scherpe randjes en hoekjes kwijt.

Sierbestrating voor je terras

Voor je terras kun je eigenlijk alle soorten sierbestrating gebruiken. Hier worden vooral tegels gebruikt. Kies je voor een combinatie van stenen en klinkers? Dan leg je ze best in wildverband.

Sierbestrating voor je oprit

Je oprit kan best tegen een stootje. Die moet dus vooral stevig zijn. Tegels met afmetingen van  20 × 30 centimeter zijn ongeschikt voor onze oprit ongeschikt. Ze zullen opwippen en uiteindelijk breken. Klinkers of kleine tegels zijn je beste keuze. Ze zijn minstens zes en best acht centimeter dik. Zo bieden ze je maximale stevigheid, zodat het risico op mogelijke verzakkingen klein is.

Sierbestrating aanleggen

Voor het professioneel aanleggen van sierbestrating in je tuin kies je bij voorkeur voor tuinaanleg door Habro tuinen.