Op het moment dat je jouw vinger of duim niet goed kan strekken of buigen, heb je last van een triggerfinger. Het is zelf mogelijk als de klachten verergeren dat de vinger krom blijft staan. Met de spieren aan de binnenkant van jouw onderarm kan je jouw vingers buigen. Er lopen pezen van deze spieren naar jouw vingertoppen.

Door bandjes worden de pezen op hun plek gehouden en als buigspieren samentrekken, wordt er aan de pezen getrokken die jouw vingers krom trekken. De pezen bewegen door een soort koker met glijmiddel, om het soepel te laten verlopen. Dit kokertje heet een peesschede.

Door irritatie van de peesschede wordt een triggervinger veroorzaakt. De oorzaak van deze irritatie is echter niet bekend. De ruimte in de peesschede wordt nauw doordat de peesschede stug of dik wordt. Ook kan de pees zelf dikker worden. Daarnaast is het mogelijk dat er knobbeltjes op de pees komen. Al met al zorgt dit ervoor dat de pees niet makkelijk door de peesschede heen en weer kan bewegen.

Zelf merk je een triggervinger op als je jouw vinger lastiger kan strekken en buigen. Daarnaast kunnen deze bewegingen pijn doen. De vinger kan krom blijven staan en ook kan er een bobbel ontstaan aan de binnenkant van jouw hand.

Soms gaan de klachten vanzelf weg. Is dit niet het geval? Dan kan een triggerfinger zowel operatief als non-operatief verholpen worden. Er kan bijvoorbeeld een injectie gegeven worden om de ontsteking te verminderen. Daarnaast kan er gekozen worden voor spalktherapie, waarbij de pees rust krijgt en kan herstellen. Bij geen effect is een operatie ook een optie.

Door middel van handtherapie voor triggerfinger kan er voor gezorgd worden dat de hand weer soepel en sterk wordt. Handtherapie is een combinatie van ergotherapie en fysiotherapie en is meestal genoeg om de klachten te kunnen verminderen. Na een operatie volgt er een intensief traject van therapie.