Tijdens een uitwisseling zal je ongetwijfeld de tijd van je leven hebben en vele herinneringen maken om later op terug te kijken. Het maakt niet uit welke studie je volgt aangezien de meeste opleidingen de mogelijkheid bieden tot een uitwisseling. Voordat je op uitwisseling gaat, zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken.

Check van te voren of je een visum nodig hebt voor het land waar je tijdelijk gaat studeren. Het kan zijn dat de aanvraag van je visum enkele weken duurt, dan kan je het maar beter op tijd geregeld hebben. Het opleidingsinstituut waar jij studeert zal je meer kunnen vertellen over de benodigde documenten. Voor advies over verplichte vaccinaties kan je het beste langs de GGD gaan. Overigens zijn er zorgverzekeraars die dit (deels) vergoeden, let hier ook goed op. Tot slot is het handig om te kijken of jou verzekering ongelukken die in het buitenland gebeuren dekt. Dit kan een hoop kosten besparen.

Ontwikkelen van vaardigheden

Via YFU, wat staat voor Youth For Understanding, kan je op uitwisseling gaan en daarbij kiezen uit verschillende gastlanden. Je ontdekt een nieuwe cultuur en krijgt er een nieuwe familie en vriendengroep bij. Het doen van een uitwisselingsproject helpt jou bij het ontwikkelen van jouw zelfstandigheid en daarnaast leer je een nieuwe taal vloeiend spreken. Als je een programma boekt via Youth For Understanding ga je op uitwisseling voor acht tot tien maanden. Je kan onder andere kiezen voor een uitwisseling in de volgende landen:

– Canada

– Zuid-Afrika

– Australië

– Zweden

– China

Prom nights en American Football

Live the American Dream en ga naar een typische highschool Amerika. Bij een highschool jaar in Amerika denk je misschien naast het studeren aan prom nights, gele schoolbussen en American Football. Het zal een hele ervaring zijn om een highschool jaar te volgen in Amerika, doordat je een hele nieuwe cultuur leert kennen. In Amerika is het schoolleven anders dan in Nederland, waardoor je een hele bijzondere tijd zal hebben. Tijdens een schooljaar verblijf je bij een gastgezin waardoor jullie onderling van alles met elkaar kunnen delen, zoals de taal en cultuur.