Bent u een mantelzorger? Dan kan het zijn dat sommige instanties vragen om jouw mantelzorgverklaring. Het gekke is dat er helemaal geen officiële verklaring hiervoor is, ook al kan het je gevraagd worden. In dit artikel lees je alles over de voorwaarden van mantelzorg en wat een mantelzorgverklaring is. Nog op zoek naar een mantelzorgwoning in Breda? Dan ben je bij Thuis aan huis aan het juiste adres. Zij kunnen ervoor zorgen dat jij veel gemakkelijker zorg kan geven.

Waar kan je een mantelzorgverklaring aanvragen en wat is het?

Wat is nou eigenlijk een mantelzorgverklaring? Dit is een verklaring dat je kan aantonen dat jij mantelverzorger bent. Deze verklaring heb je nodig om aan te tonen bij jouw werkgever dat je minder uren wilt werken en wat de reden daarvoor is. Verder is zo’n verklaring ook nodig om toestemming te krijgen voor een mantelzorgwoning. Houd daar dus rekening mee voordat je een mantelzorgwoning bij Dit is Plek inschakelt. Zoals je al kon lezen zijn er geen officiële documenten om aan te tonen dat je mantelzorger bent. Toch vragen sommige organisaties het. Je kan zo’n verklaring wel aanvragen bij je huisarts. Daar kan je het als eerst proberen. Niet elke huisarts doet dit. Maak dan zelf een lijst met alle taken die jij verricht en hoe lang jij met deze taken bezig bent. Dit is vaak ook al genoeg voor bedrijven. Door middel van deze lijst kan je ook proberen om een mantelzorgverklaring te krijgen van jouw huisarts. Verder kan een wijkverpleegkundige, de gemeente en thuiszorg ook een verklaring voor je maken. 

Kost het geld om een mantelzorgverklaring aan te vragen?

Het kost geen geld om een mantelzorgverklaring aan te vragen. Dit is omdat het geen officieel document is. Dit kan je daarom gratis aanvragen. Het kan soms wel lang duren voordat je de verklaring krijgt.