Veel mensen hebben als droom om later niet (meer) in loondienst te werken maar een eigen bedrijf te runnen. Als het dan eenmaal zo ver is, dan kom je er al snel achter dat er erg veel verantwoordelijkheden bij komen kijken. Wanneer je op gegeven moment werknemers hebt dan ben jij er namelijk verantwoordelijk voor dat iedereen netjes op tijd betaald krijgt. Als je een verkeerde beslissing maakt dan kan het zomaar zijn dat er even geen geld binnenkomt. Toch dien je er ook in deze situatie voor te zorgen dat iedereen zijn loon krijgt. In dit artikel geven we tips voor elke ondernemer!

Koop niet alles nieuw

Veel ondernemers kiezen ervoor om alle bedrijfsmiddelen nieuw aan te schaffen. Naast dat dit slecht is voor het milieu, is het ook erg slecht voor de portemonnee. Er zijn namelijk erg veel middelen die je beter tweedehands aan kunt schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld een refurbished HP laserprinter kleur aanschaffen. Je betaalt in dat geval aanzienlijk minder, maar krijgt vaak wel garantie. Naast refurbished printers kun je ook kijken voor laptops en andere soorten elektronica.

Zorg voor een goede planning

Om ervoor te zorgen dat je continu genoeg werk hebt, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede planning.  Je dient minimaal een aantal maanden vooruit te kijken zodat je op tijd aan nieuwe klanten kunt komen. Daarnaast is het ook prettig om te weten hoeveel extern personeel je in moet huren. Als je bijvoorbeeld meer opdrachten aan hebt genomen dan wat je met het personeel aan kunt, dan is het nodig om externe partijen in te huren. Om hen ruim op tijd in te schakelen, dien je te weten wat er ongeveer staat te gebeuren. Een manier om een strakkere planning te krijgen, is door hier een tool voor te gebruiken. Zo zijn er via het internet diverse tools te vinden die je kunnen ondersteunen bij het maken en volgen van de planning. Het is een kleine investering die zich op de lange termijn meer dan terugverdiend. Dit omdat je bijvoorbeeld aanzienlijk minder faalkosten hebt bij een project.