Als ouder van een kind dat erg gesloten is, weet je waarschijnlijk al hoe lastig het kan zijn. Je kind praat niet veel en wanneer het wel iets zegt, is het moeilijk om erachter te komen wat het bedoelt. In dit artikel bespreken we enkele tips die kunnen helpen bij het begrijpen van je kind en hem of haar meer te betrekken bij de familie.

Wat geslotenheid inhoudt

Als je kind erg gesloten is, kan het moeilijk zijn om te weten wat er in hem of haar omgaat. Je weet niet welke behoeftes hij of zij heeft en je kunt je afvragen waarom hij of zij zo stil is. In sommige gevallen kan een kind dat erg gesloten is ook moeite hebben met sociale interactie. Het kan lastig zijn voor hen om andere kinderen te leren kennen en contact te maken.

Er zijn echter ook veel positieve kanten aan een gesloten kind. Ze kunnen bijvoorbeeld heel rustig zijn en makkelijk in slaap vallen. Ook hebben ze vaak een diepgaande interesse in bepaalde onderwerpen. Geslotenheid is niet altijd slecht, maar het kan wel lastig zijn als je er niet achter komt wat er in je kind omgaat.

Schakel hulp in hiermee

Als je merkt dat je kind steeds meer geïsoleerd raakt, of dat hij of zij moeite heeft met sociale interactie, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Een kindercoach in Zevenbergen of psychiater kan je helpen bij het begrijpen van je kind en het zoeken naar een oplossing. Dit is een grote stap, maar als je kind erg gesloten is, kan het de moeite waard zijn om professionele hulp in te schakelen. Dit soort hulpverlening is erop gericht om samen met jou en je kind te werken aan een oplossing. Zo kunnen jullie erachter komen wat er precies aan de hand is en wat jullie kunnen doen om ervoor te zorgen dat je kind weer meer gaat praten en sociale interactie aangaat.