Is je bedrijf niet meer financieel gezond? In dat geval kun je er zelf voor kiezen om een faillissement aan te vragen. Het punt is echter dat je wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Kijk eerst of je aan de voorwaarden voldoet

Voordat je überhaupt een faillissement gaat aanvragen, is het verstandig om na te gaan of je aan de verschillende voorwaarden voldoet. In de eerste plaats moet je schulden hebben bij minimaal twee schuldeisers en minstens één schuldbedrag moet opeisbaar zijn. De betalingstermijn moet voorbij zijn en je bent volledig gestopt met betalen. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je een faillissement aanvragen, maar hoe doe je dit dan?

Waar vraag je het aan?

Je kunt een faillissement bij de rechtbank van je woonplaats aanvragen. Daarvoor hebben ze een speciaal formulier in het leven geroepen. Dit formulier kun je vinden op de website van de rechtbank. Je bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar in sommige situaties is dit wel verstandig. De zaak wordt namelijk altijd behandeld door een rechter en je moet aanwezig zijn bij de zitting. Het is dan niet onverstandig om wat juridische hulp in te schakelen. Heb je een eenmanszaak en ben je getrouwd, of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan moet je partner ook verplicht een handtekening zetten.

Andere instanties kunnen ook faillissement aanvragen

In de eerste plaats bestaat er een vrijwillig faillissement. Daarnaast kan het je ook worden opgedrongen. Andere instanties hebben namelijk ook de bevoegdheid om dit aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie zijn. Voorwaarde is dan wel dat er verschillende schuldeisers moeten zijn. Ook de rechtbank, schuldeisers en aandeelhouders hebben die bevoegdheid. Uiteraard zijn er altijd verschillende voorwaarden. Elke situatie is ook weer anders.

Slotwoorden

In deze tekst hebben we enkele tips bij het aanvragen van een faillissement besproken. Het kan ook zijn dat je een eigen bedrijf hebt en een grote klant van je de rekeningen niet meer kan betalen. Dan kun je ook faillissement voor hem of haar aanvragen. Incassobureau RechtNet kan je van meer informatie voorzien.