Wat is een liguster?

De liguster behoort tot de olijffamilie en zie je in Europa vaak als haag en in het wild op kalkrijke gronden. De struik heeft prachtige witte geurende bloesem wat vooral bijen en vlinders aantrekt. Ook vogels gebruiken een liguster(haag) graag om in te nestelen.

Soorten

De bekende soorten zijn de haagliguster (ligustrum ovalifolium) die vaak als haagplant gebruikt wordt vanwege de wintergroene eigenschappen. Daarnaast bestaat de gewone liguster (ligustrum vulgare), ook wel wilde liguster genoemd, die je vooral aantreft op kalkhoudende bodems in bijvoorbeeld de duinen.

Besjes

De struiken dragen zwarte bessen die behoorlijk giftig zijn voor de mens maar erg in trek bij vogels, bijvoorbeeld bij de kramsvogel.

Semi-wintergroen

De liguster is een semi-wintergroene haagplant d.w.z. dat de struik in een normale Nederlandse winter groen blijft. Alleen als de winter heel streng is verliest de struik zijn blad.

Snelle groeier

De liguster is van nature een snelle groeier en kan, afhankelijk van de soort, 4 tot 5 meter hoog worden. De struik heeft dus genoeg ruimte nodig om te groeien. Wanneer je een haag wilt hebben, dan plant je de struiken het beste op zo’n 20 cm afstand van elkaar. Wanneer je wat grotere planten koopt, heb je sneller een dichte haag,

Onderhoud

De ligusterhaag groeit jaarlijks gemiddeld tussen de 30 tot 50 cm en vraagt weinig onderhoud maar wil je een mooie, dichte haag? Dan moet je regelmatig snoeien. Dat is geen probleem want een liguster kan goed tegen snoei evenals tegen luchtvervuiling en is daarom ook geschikt voor in de stadstuin.

Droogte

De liguster kan zich ook staande houden in droge omstandigheden. De struik heeft in principe geen water nodig wanneer het regelmatig regent. Water geven is pas nodig in geval van extreme hitte of langdurige droogte.