Het leven bevat allerlei prachtige dingen waar je volop van kan genieten. Echter dien je ook in het leven op een dagelijkse basis talloze keuzes te maken. Daarbij wil je vanzelfsprekend dat elke keuze de juiste is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Er zijn een aantal vuistregels die ervoor zorgen dat je vrijwel altijd voor de juiste optie kiest. Denk dan aan zaken als een spotlight training & ontwikkeling volgen. In deze blog vind je enkele andere vuistregels waarmee je hoe dan ook straks enkel goede keuzes maakt.

Zet alles op papier

In de eerste plaats is het zaak om alles op papier te zetten. Dit geldt met name als het een complexe keuze is die je moet maken. Schrijf alle voordelen van de opties die je hebt. Doe hetzelfde met de nadelen. Zo heb je op een rationele wijze een overzicht gemaakt van de gevolgen van een bepaalde keuze. Vervolgens dien je enkel af te wegen welke criteria voor jou het belangrijkste zijn en voor de optie die hier het meeste raakvlak mee heeft te kiezen.

Neem je tijd

Een andere tip is om je tijd te nemen met het maken van een keuze. Vanzelfsprekend is dit niet altijd mogelijk. Het voordelen van je tijd nemen is dat je makkelijker een rationele afweging kan maken. De kans wordt hierdoor groter dat je de juiste keuze maakt. Daarnaast voel je minder druk doordat je rustig je tijd neemt.

Luister naar anderen

Tot slot is het aan te raden om bepaalde personen om hulp te vragen bij het maken van keuzes. Met de juiste personen aan je zijde heb je namelijk betrouwbaar advies waar je op kunt bouwen. Je vertrouwenspersonen hebben tevens wat minder een bias tegenover een bepaalde optie. Daardoor weet je vrijwel zeker dat je een keuze maakt dat rationeel is. Onderschat niet hoeveel verschil het maakt als je om het advies van anderen vraagt.